Ketvirtadienis, 15 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Rina
  • PranešimaiP
VIDEO
No Result
View All Result
Rina.lt
No Result
View All Result

Nauji vėjai mylimiausių lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti iš 3 „kylančių žvaigždžių“?

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 11 sausio, 2024
0
Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji atskleidžia, kad šis gruodis išsiskyrė išaugusia trijų vaisių paklausa – vynuogių, ananasų ir avokadų.
Nauji vėjai mylimiausių lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti iš 3 „kylančių žvaigždžių“?

one whole and one sliced pineapples on wooden background

„Populiariausių gruodžio mėnesio vaisių penketukas išliko nepakitęs nuo praėjusių metų. Tebekaraliauja mandarinai, bananai, obuoliai, o po jų seka vynuogės ir apelsinai. Jeigu pastarųjų citrusų paklausa išliko panaši, tai vynuogių pirkėjai įsigijo beveik trečdaliu daugiau nei praėjusių metų gruodį“, – statistika dalijasi V. Budrienė.

Pastebimai, pasak jos, augo egzotinių vaisių pardavimai, o ypač – ananasų. Jie visuomet paklausūs metų pabaigoje, tačiau besibaigiant 2023-iesiems jų parduota 36 proc. daugiau nei lyginant su tuo pačiu laikotarpiu metais prieš. Taip pat beveik trečdaliu paklausesni buvo avokadai.

Panašusturinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Šie vaisiai yra populiarus pasirinkimas šventiniams susibūrimas, vaišių stalui – jie dažnai naudojami salotoms, desertams arba kaip atskiri užkandžiai. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė taip pat pastebi, kad pirkėjams skiriant daugiau dėmesio sveikai mitybai, lietuviai apskritai pageidauja didesnio vaisių asortimento žiemos metu.

„Ananasai paprastai mėgstami dėl skonio ir įspūdį darančios išvaizdos, bet jie yra ir geras vitamino C šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Vynuogės – saldžios, jose nemažai cukrų, tačiau saikingai mėgautis jomis išties verta – turi vitamino C, K, antioksidantų, nemažai kalio, kitų vertingų medžiagų sveikatai ir grožiui“, – vardija J. Sabaitienė.

Tuo tarpu avokadai pastaraisiais metais apskritai mėgaujasi populiarumu, ypač – tarp sveikata atidžiai besirūpinančiųjų. Juose gausu mononesočiųjų riebalų – širdžiai naudingų riebalų. Taip pat jie vertinami kaip kalio, vitaminų K, E ir B šaltinis. Be to, avokaduose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą.

Vynuogės ir ananasai – gurmaniškam užkandžiui

Lengviausias būdas palepinti gurmaniškąją savo pusę – suruošti ypač prabangiai atrodančią užkandžių lėkštę iš sūrių ir vaisių. Ji visada gerai atrodo ant stalo, o ir kiekvienas joje ras ką nors sau. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, jas galima ruošti pačias įmantriausias, tačiau nebūtina išlaidauti – užtenka 3-4 rūšių sūrio, kuris turėtų būti skirtingo skonio ir konsistencijos.

„Pagrindinis vaidmuo tenka sūriams, tačiau taip pat reikia pasirūpinti priedais, kurie išryškins jų skonį. Tinka traškūs užkandžiai, ypač riešutai. Dubenėliuose taip pat galite patiekti alyvuogių aliejaus, medaus ar uogienės. Daugelio sūrių skonis dera su saldžiais vaisiais, pavyzdžiui, vynuogėmis, figomis, džiovintais abrikosais ir ananasais. Alyvuogės ir saulėje džiovinti pomidorai taip pat dera. Tikrai verta nusipirkti traškių lazdelių, krekerių ar nesaldžių sausainių. Nieko gaminti praktiškai nereikės – visą laiką galėsite skirti gražiai sukombinuoti viską ant padėklo“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Sūrių ir vaisių lėkštė

Porcijos: 20

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: mėlynojo pelėsinio sūrio (gorgonzolos, rokforo ar pan.), minkšto pelėsinio sūrio (pvz., bri ar kamambero), šviežio ožkos sūrio ritinėlio, pusiau kieto išraiškingo skonio sūrio (pvz., čederio, goudos, edamo), ananaso, meliono, vynuogių, smulkintų žalumynų, mėgstamų riešutų, nesaldžių sausainių arba duonos lazdelių, baziliko arba laurų lapų.

Gaminame:

  1. Ožkos sūrį išimkite iš pakuotės ir apvoliokite smulkintose šviežiose žolelėse, pavyzdžiui, laiškiniuose česnakuose, petražolėse arba bazilikuose.
  2. Pasirinkite didelį apvalų arba stačiakampį padėklą ir nedidelę pjaustymo lentą, skirtą sūrio gabalėliams. Ant jos išdėliokite skirtingus sūrius.
  3. Ananasui nupjaukite žievę ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Galima pusę išilgai perpjauto ananaso išskobti ir žievę panaudoti kaip „indą“ vaisiaus gabalėliams.
  4. Iš meliono specialiu šaukštu išskobkite rutuliukus arba supjaustykite vaisių kubeliais. Dalį lėkštės išklokite lauro ar baziliko lapais ir ant jų sudėkite melioną.
  5. Ant padėklo dėkite vynuogių kekę, kelias šakeles atskirkite ir papuoškite kitas padėklo vietas.
  6. Gražiai puslankiu paskleiskite sausainius, įkomponuokite nedidelį indelį su riešutais.

Avokadai kepiniuose gali pakeisti sviestą

Avokadas – vienas skaniausių palydovų skrebučiui, salotoms ar sveikam tirštam kokteiliui. Jis gali virsti ir vienu skaniausių padažų pasaulyje – gvakamole. Tačiau tai toli gražu ne visos jo „supergalios“. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, avokadas bus puikus priedas įvairiems desertams – bus sveikiau ir įdomiau.

„Avokadai gali būti stebėtinai universalūs ir kreminis desertų priedas. Sutrintą avokadą galima naudoti vietoje sviesto ar aliejaus tokiuose receptuose kaip šokoladiniai putėsiai, pyragaičiai, keksiukai, brauniai ar pudingai. Su avokadu jie bus sodresni, drėgnesni – tiesiog fantastiškos struktūros. Be to, avokadus galima naudoti ledams gaminti, jie puikiai tinka sūrio pyraguose „cheesecake“. Eksperimentuojant su tokiais skoniais kaip kakava, vanilė ar citrusiniai vaisiai, desertai su avokadais bus ne tik palankesni sveikatai, bet ir išties gardūs“, – pasakoja Th. Lauvray.

Bananų duoną Lietuvoje mėgsta daugelis, tačiau prancūzas konditeris šią žiemą kviečia išbandyti alternatyvą – avokadų ir cukinijų duoną. Ji bus puri ir minkšta viduje, o plutelė išorėje – lengvai traški.

Cukinijų ir avokadų duona

Porcijos: 10

Gaminimo laikas: 1 val. 20 min. (20 min. ruošti ir 1 val. kepti)

Reikės: alyvuogių aliejaus, 250 g miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio kepimo sodos, 1½ šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio kvapiųjų pipirų, 1 šaukštelio druskos, 100 g cukraus, 100 g prinokusių avokadų, 1 šaukšto vanilės ekstrakto, 2 didelių kiaušinių, 250 g cukinijų.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą patepkite alyvuogių aliejumi ir išklokite dugną kepimo popieriumi.
  2. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą, cinamoną, prieskonius ir druską. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite 90 ml alyvuogių aliejaus, cukrų, trintą avokadą ir vanilę. Plaktuvu arba šakute viską išmaišykite iki labai vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir maišykite, kol jie visiškai susimaišys. Tada sudėkite tarkuotą ir gerai nusausintą cukiniją, sumaišykite.
  4. Tuomet sausą mišinį supilkite į drėgnąjį ir maišykite tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų.
  5. Supilkite tešlą į paruoštą skardą ir kepkite, kol viršus pasidarys auksinės spalvos ir pradės trūkinėti, maždaug 1 valandą.
Šiame straipsnyje
+++ Maistas

Savaitės Klausimas

Kaip vertinate partijos „Nemuno aušra“ dalyvavimą valdančiojoje daugumoje?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Teismas paskelbė nuosprendį dėl mažametės sužalojimo Raseiniuose

Teismas paskelbė nuosprendį dėl mažametės sužalojimo Raseiniuose

8 gegužės, 2025
„Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

7 gegužės, 2025
Gausus būrys Šiaulių regione dirbančių žurnalistų pasveikinti su profesine švente

Gausus būrys Šiaulių regione dirbančių žurnalistų pasveikinti su profesine švente

7 gegužės, 2025
Pristatyta Panevėžio regioninė komendantūra

Pristatyta Panevėžio regioninė komendantūra

6 gegužės, 2025
„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

2 gegužės, 2025
„Sodra“ primena: ką svarbu žinoti apie savo būsimą pensiją

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

29 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Gruodžio prevencinės priemonės šalies keliuose

Surastos mergaitės šeimos žinutė visuomenei: esame be galo dėkingi

Marijampolietis bus teisiamas dėl smurto prieš mažametį sūnų

© 2022 – 2023 Rina.lt
  • Aktualijos
  • Verslas
  • Ekonomika
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Maistas
  • Politika
  • Nuomonės
  • Sveikata
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Pramogos
  • Sportas
  • Turizmas
  • Įvairūs
  • Aktualijos
  • Verslas
  • Ekonomika
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Maistas
  • Politika
  • Nuomonės
  • Sveikata
  • Kultūra
  • Kriminalai
  • Pramogos
  • Sportas
  • Turizmas
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

RINA.LT

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Pranešimai
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.

Įterpti/redaguoti nuorodą

Įveskite URL adresą

Arba įdėkite nuorodą į tinklalapyje esantį turinį

    Neįvestas paieškos raktažodis. Rodomi paskiausi elementai. Norėdami pasirinkti elementą, ieškokite arba pasinaudokite rodyklėmis ↓↑.