„Svarbu suprasti, kad lėkštė baltos mišrainės arba vienas pyragėlis jūsų nepastorins – papildomas svoris, kurį galimai matysite kitą rytą, pasisvėrę po Kūčių vakarienės, kyla dėl susikaupusio vandens, kuris pasišalins iš organizmo, kuomet sugrįšite į įprastą rėžimą. Per dažnas galvojimas apie tai, ką valgote, svėrimasis ir savęs lyginimas su kitais yra greičiausias kelias į valgymo sutrikimus“, – teigia „Vipublic gym“ asmeninė trenerė Liepa Aleksėjūnaitė.
Pašnekovė priduria, kad jeigu prisėdus prie šventinio stalo nevalgysite arba bandysite save riboti, anksčiau ar vėliau kils noras „atsigriebti“ už praleistą progą pasilepinti.
Panašusturinys
„Tikėtina, kad tuomet suvalgysite dar daugiau skanėstų, nes jausite kur kas didesnį norą pasilepinti. Labai svarbu klausytis savo organizmo. Intuityvus valgymas, kuomet pavyksta sustoti, kai jaučiamas sotumo jausmas, yra kiekvieno žmogaus siekiamybė. Tačiau savo organizmą taip gerai pažįsta toli gražu ne visi – jeigu po švenčių jaučiatės gerokai persivalgę, nebandykite per prievartą „išsportuoti“ suvalgyto maisto vien dėl to, nes svarstyklės rodo didesnį svorį“, – pataria asmeninė trenerė.
Pataria vengti aliejuje kepto maisto
L. Aleksėjūnaitės teigimu, tam tikri maisto produktai gali padėti greičiau pajusti sotumo jausmą ir taip prisidėti prie to, kad būtų išvengta nemalonių persivalgymo simptomų.
„Pomidorai, agurkai, salotų lapai ar kitos daržovės turi daug skaidulinių medžiagų ir neapsunkins jūsų skrandžio bei suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Tokį patį poveikį turės ir pilno grūdo maisto produktai, pavyzdžiui, duona arba makaronai. Kita vertus, virškinimo sistemą labiau apkraus šaltas, apdorotas arba aliejuje keptas maistas, todėl tokių maisto produktų vertėtų atsisakyti“, – sako ji.
Be to, visos dienos metu būtina gerti daug vandens. Vienam žmogaus kūno kilogramui reikia apie 30 mililitrų vandens, todėl norint sužinoti, kokį vandens kiekį vertėtų išgerti, savo kūno svorį reikėtų padauginti iš 0,03, priduria asmeninė trenerė.
„Tiesa, teko pastebėti, kad žmonės kartais nevalgo pusryčių arba pietų, nes nori „pasitaupyti“ šventinei vakarienei, tačiau to tikrai nereikėtų daryti. Praleisdami kurį nors dienos valgį sudarote per didelį kalorijų deficitą, o atsisėdę prie vakarienės stalo, tikėtina, kad suvalgysite dvigubai ar net trigubai daugiau, negu suvalgytumėte laikydamiesi įprasto rėžimo“, – dalinasi pašnekovė.
Specialistė perspėja, kad dauguma žmonių po šventinio laikotarpio jaučia kartėlį dėl galimai priaugto svorio ar suvalgytų „nesveikų“ maisto produktų, todėl pradeda mažinti suvalgomo maisto porcijas arba išvis nebevalgo.
„Kai žmogus badauja, kūnas pradeda skaidyti ne riebalines atsargas, o raumenis, nes juose yra glikogeno – cukraus atsargų. Jo skilimą skatina dviejų aminorūgščių, alanino ir glutamino, padidėjimas, kuris įvyksta organizmui jaučiant alkį. Tai reiškia, kad organizmas pradeda deginti glikogeną, nes taip nori apsaugoti raumenis nuo irimo. Visa tai yra kūno alinimas, todėl pasibaigus šventiniam periodui nesistenkite išpirkinėti kaltės dėl suvalgyto maisto ir sugrįžkite į įprastą ritmą“, – pataria L. Aleksėjūnaitė.
Komentuoti